Båtbyggervandring på Torstrand

Torstrand 1904. Foto: Digitaltmuseum.

Torstrand har vært et sentralt område når det gjelder båtbygging i Larvikdistriktet. De mest kjente båtbyggeriene var Varild, Thorsen og Wiksten. De bygde sjekter i stort antall, men det var også mange andre båtbyggere som bygde småbåter i mindre skala, dels som attåtnæring. I alt kjenner vi til rundt 20 båtbyggere på Torstrand, som samla har bygd rundt 3000 småbåter. Dette er ei side av lokalhistoria som det er viktig å ta vare på! Vi håper derfor at flere kan være med på å supplere og evt. korrigere opplysninger. Kanskje har noen også bilder av både menneskene og båtene? Vi starter opp på parkeringsplassen ved Power ved Elveveien, og ender ved verftet til Colin Archer på Tollerodden. Tron Wigeland Nilsen, kystkulturentusiast og blogger, vil lede vandringa, supplert av lokalkjente entusiaster.

Tid og sted: 20. mai kl. 14. Oppmøte på parkeringsplassen ved Power ved Elveveien.

Arrangører: Foreningen Larvik Sjøfartsmuseum og Larvik Historielag.

Lenker til aktuelle artikler:

Båtbyggere i Larvik – Varild   – KYSTKULTUR (wordpress.com)
Båtbyggere i Larvik -Thorsen – KYSTKULTUR (wordpress.com)
Båtbyggere i Larvik -Wiksten – KYSTKULTUR (wordpress.com)
Båtbyggere i Larvik  – Laagens Dampsag og Baadbygger Edvard Thommesen – KYSTKULTUR (wordpress.com)
Andre båtbyggere – KYSTKULTUR (wordpress.com)

2 svar til «Båtbyggervandring på Torstrand»

  1. janfredrikjonas avatar
    janfredrikjonas

    Hei, takk igjen for interessante nyhetsbrev.
    Skulle gjerne vært med på vandringen
    Jeg husker som det var i går at far og en kamerat fikk bygget hver sin 25 fot halvdekker med styrehus på Torstrand. Det var senior (som da tydeligvis nylig hadde gått fra eier til ansatt) som bygde den ene. Pappa hadde ikke råd til en ny Sabb 2G så det ble å overføre Listeren fra den gamle snekka. Det likte ikke Hroar Wiksten….(det ble en Sabb etter noen få år)
    Det ligger en 28-foting i trykkimpregnert i Ollebukta i Tønsberg. Den har teakdekk og hvitmalt rekke etter modell av Spjærøy- og 30 hk Sabb. Like fin!
    Ellers nevner jeg at vi her borte i Oslofjorden sa «hønserau» om hekken på nordlandkutterne (det er langt fra Tjøme til Larvik)
    mvh Jan Fredrik Jonas

    Med vennlig hilsen

    Jan Fredrik Jonas
    Havnedirektør
    Tel.: + 47 907 28 077
    E-mail: jfj@larvik.havn.nojfj@larvik.havn.no
    Web: http://www.larvik.havn.nohttp://www.larvik.havn.no/

    Liker

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg vil gjerne høre mer om Wikstensjekta ved leilighet. I Larvikdistriktet har det ellers vært vanlig å kalle krysserhekk både som hønerau og hønserau. Jeg kan ellers nevne at det kommer en artikkel i tidsskriftet Kysten om nettopp sjekter. etter hvert.

      Liker

Legg igjen en kommentar